16 de desembre de 2013

Recull de premsa sobre infància. Del 6 al 13 de desembre.


Sort dels amics 

elpunt.cat |  07/12/2013  

Família monoparental amb una filla menor. Ha patit canvis importants en els darrers anys, un trencament familiar, problemes de salut, atur i precarietat. Abans no havien de dependre de ningú i ara sort en tenen d'uns amics.

Titelles per sensibilitzar els infants envers la diversitat i la convivència 

badanotis.com |  07/12/2013  

Titelles per sensibilitzar els infants envers la diversitat i la convivència . La representació de lobra Companys de Barri tindrà lloc el dilluns 9 de desembre al Centre Cívic La Salut; l'organitzen l'Ajuntament de Badalona i la plataforma Deixem de Ser Invisibles.

 

La brecha escolar que divide España 

Diario EL PAIS, S.A. |  08/12/2013  

El número de libros que el alumno tiene en casa marca una gran desigualdad . España está en el pelotón. Si se comparan los resultados en la prueba de matemáticas de PISA y el PIB per capita, la cosa cuadra bastante: las comunidades más ricas (País Vasco, Madrid, Navarra, La Rioja, Aragón) están por encima de la media de la OCDE (Cataluña la roza, está a punto). Mientras que las tres más pobres (Andalucía, Murcia y Extremadura) ocupan los últimos puestos en el examen. Una de las diferencias más importantes de resultados (más altas que entre la mayoría de países, muchísimo más que entre autonomías) se da entre los alumnos que tienen menos de 10 libros en casa y los que tienen más de 200: un abismo de 124 puntos (sobre una media de 500) en España y 126 en la OCDE.

Algunas personas no alcanzan el pleno desarrollo mental hasta los 30 

La Razon |  08/12/

Puede llegar a ser tan lento que muchos logran la madurez neuropsicológica a los treinta años, sobre todo los hombres cuyos cerebros, como apuntan los estudios del neurocientífi co Jay Giedd, siguen desarrollándose hasta alcanzar esta edad, al contrario que las mujeres. Y es que es un hecho que ellas desarrollan sus emociones antes que ellos, «es un aspecto biológico», insiste la experta.

La PAH recull joguines solidàries per a famílies sense recursos 

digital-h.cat |  09/12/2013  

Jugar també és un dret essencial dels infants. Potser guiats per aquest principi, els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de L'Hospitalet han endegat una campanya solidària de recollida de joguines.

El treball domèstic de les nenes al món 

vilaweb.cat |  09/12/2013  

Les inquietuds sense precedents pels drets humans dels infants situen el treball infantil (218 milions d'infants de 5 a 17 anys treballadors al món) en el centre de l'agenda internacional.

Mestres a prova 

La Vanguardia CAT |  08/12/2013  

L'informe PISA, l'avaluació de l'OCDE que mesura les habilitats dels alumnes de 15 anys en 65 països, dóna unes quantes pistes sobre els factors que contribueixen a l'èxit d'un sistema educatiu: autonomia dels centres -sota control de l'administració i retent comptes-, excel·lent formació i selecció del professorat, prou recursos i aprenentatge basat en l'adquisició de competències més que en l'objectiu d'aprovar.

Els casos de menors que maltracten els pares quasi es doblen en una dècada 

El Periodico |  09/12/2013  

Els casos de menors que maltracten els pares quasi es doblen en una década. Els buits educatius i un entorn de valors a la baixa en són les causes principals.

La falta d'educació sexual i les males experiències poden generar aversió al sexe 

Diari Ara |  08/12/2013  

 La sexualitat sana implica ser assertiu amb la parella i conèixer-se a un mateix

Quan era una nena, tot el que la Rosa sabia del sexe era el que li havien explicat les seves amigues. La seva mare havia mort quan ella tenia 12 anys, i els consells de la seva àvia es reduïen a un poc pràctic "Quan tinguis la regla, no ho ha de saber ningú".

Com ell deia, la pobresa la crea l'home» 

El Periodico Catala |  11/12/2013  

«Al Casal dels Infants tenim molt presents dos valors de Nelson Mandela: una lluita constant, sense límits, i sempre a favor de la igualtat entre les persones, sense tenir en compte la condició, l'origen o l'ètnia.

Màxima cura amb les retallades que afecten la infància 

El Periodico Catala |  11/12/2013  

Els experts criden l'atenció dels efectes a llarg termini de la pobresa infantil sobre la salut i demanen al Govern especial cautela amb les retallades o absència d'intervencions, ja que els seus efectes poden ser persistents al llarg de la vida.

Creu Roja propone una gran alianza humanitaria para la alimentación infantil 

lavanguardia.es |  11/12/2013  

La Generalitat saluda la iniciativa y anuncia que se sumará a ella. El presidente de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès, ha propuesto este miércoles una "gran alianza humanitaria" para la alimentación infantil, que sume a representantes públicos, empresas, entidades y ciudadanía para garantizar que todos los niños y jóvenes catalanes puedan comer de forma saludable.

Los jóvenes y el alcohol 

Diario EL PAIS, S.A. |  13/12/2013  

En la actualidad el alcohol está muy presente en el tiempo libre y en las relaciones sociales de los jóvenes. En España el consumo suele iniciarse alrededor de los 13,7 años, pero no hay que olvidar que esa es la media; algunos empiezan, pues, mucho antes.