14 de març de 2014

Recull de premsa sobre infància del 8 al 14 de març de 2014Más recortes en la educación pública que en la concertada  El Mundo |  08/03/2014 La Fundación Bofill avisa de la caída del nivel de la enseñanza ante las críticas del Govern. Según la Fundación Bofill, la inversión en escuelas públicas por parte del Govern ha descendido hasta rozar «límites alarmantes» durante los últimos tres años, mientras que las concertadas han ganado peso dentro del montante público destinado a las aulas.La pobreza infantil es del 24% en Catalunya  La Mañana |  08/03/2014   La Facultat de Dret i Economia de la Universitat de Lleida acogió ayer una jornada sobre diferentes situaciones de vulnerabilidad. En concreto llevaba por título La infancia en peligro.  La secretaria del Observatorio de los derechos de la infancia, Araceli Lázaro, explicó que aunque los datos actuales sobre pobreza infantil se sitúan entre el 24 y el 26% en Catalunya y España, "en este país nunca se ha bajado del 20%". Alertó de la gravedad de este problema, que "tendrá graves consecuencias".

Los servicios sociales, desmantelados.  El País |  10/03/2014   El presupuesto de Bienestar Social de la Generalitat para el 2014 es un 16% inferior al de 2010, un 70% menos en apoyo a las familias ( en relación al 2012), 50% menos en ancianos dependientes y 10% para discapacitados, los más castigados por los recortes.

Els Premis de Recerca Jove guardonen 95 alumnes i 11 centres de secundària pels seus treballs científics  gencat.cat |  08/03/2014 Un total 95 alumnes i 11 centres d'ensenyament secundari han estat guardonats amb els Premis de Recerca Jove que atorga la secretaria d'Universitats i Recerca pels seus treballs d'investigació científica. Els treballs els elaboren estudiants de 3er i 4rt d’ESO, Batxillerat o cicles formatius de grau superior i mitjà conjuntament amb el professorat.

Voluntariat  Diari Ara |  08/03/2014   Cal considerar si els pares i les mares de l'alumnat creuen, com afirmen les estadístiques dels directors, que els resultats acadèmics han empitjorat amb l'aplicació del TIL i si s'ha de fer alguna cosa contundent per canviar aquest estat de coses que, ben segur, continuarà perjudicant els infants.

El tercer sector diu: el joc de la sobirania esta molt bé, però cal lluitar contra la pobresa 

eldebat.cat |  10/03/2014  Àngels Guiteras, la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que demana als partits un acord en el ple d'aquesta semana i ha donat un toc d'atenció als partits polítics catalans que, al seu judici, se centren en excés en el desafiament independentista promogut per CiU i ERC i obliden les qüestions socials.  Guiteras ha lamentat que la despesa de la Generalitat en qüestions socials és insuficient. "Ara el país està dividit i cada cop hi ha més diferències socials", s'ha queixat.

On són les nenes tecnològiques?  La Vanguardia CAT |  11/03/2014   La capacitat d'innovació, la competitivitat i la mateixa cohesió social, cada vegada seran més dependents de les tecnologies de la informació i la comunicació, les TIC. A Europa, al voltant de 7 milions de persones treballen al sector TIC. Només hi ha un 22% de noies formant-se en tecnologia a la universitat i si hi ha un 30% de dones treballant en el sector TIC, és que hi són totes!. Si no hi ha dones que tinguin formació en TIC, no podran accedir a aquests llocs de treball perquè no tenen la formació que es demana. Així doncs, l'escletxa, quant a gènere, passarà a ser un abisme insalvable. Esborrant la riquesa de la diversitat i la igualtat d'oportunitats.

«Fracàs escolar: més atur, més delinqüència»  El Periodico Catala |  12/03/2014  

CAP Raval Sud, de Barcelona. La taxa d'embarassos en menors de 17 anys és aquí de 17 per cada mil adolescents, quan la mitjana de Barcelona és d'una per mil. El nivell de pobresa d'una societat també es mesura per la xifra d'embarassos entre les adolescents. El fracàs escolar és altíssim, perquè és molt difícil ensenyar en aquestes escoles. Aquest ha estat un dels grans errors de Barcelona: no haver cuidat les escoles d'aquest barri. Això vol dir, d'aquí pocs anys, més atur, més delinqüència, més prostitució. El final de l'escolarització no té sortides en aquest barri.

Entre la joventut catalana aquests grups atreuen més noies que nois  La Vanguardia CAT |  12/03/2014 El nen o adolescent, que a l'Equador, Nicaragua o la República Dominicana se sentia còmode i fins i tot en una situació de cert domini per l'augment de la seva renda familiar, passava a ser un més del seu grup en una classe d'una escola pública a qualsevol racó d'Espanya, amb costums i convencions socials que li resultaven alienes. Alguns d'aquests nois van caure a les bandes. També hi ha joves catalans, però, les noies s'han acostat a la bandes més que els nois.

Mares que no poden alletar per malnutrició  El Punt Avui |  12/03/2014   La Creu Roja va explicar que l'any passat havia donat suport alimentari a 62.660 infants. Cada cop hi ha més mares malnodrides per falta de recursos econòmics que no poden donar el pit als seus nadons. Així ho va explicar ahir a la comissió d'Infància del Parlament la presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeria Pediàtrica, Anna Pedraza. Les entitats socials corroboren que és cert: cada cop hi ha més mares que els demanen llet especial per a nadons. A aquest col·lectiu de mares malnodrides, s'hi afegeix el de mares treballadores amb ingressos baixos que es veuen obligades a tornar de seguida a la feina per por de perdre-la.

Festa dels esplais a l'Espanya Industrial El Periodico Catala |  12/03/2014   L'entitat Esplais i Caus de Sants-Montjuïc (ECSM) va organitzar diumenge passat una jornada d'activitats i jocs, batejada com La Teranyina, al parc de l'Espanya Industrial. L'acte pretenia difondre la seva programació i celebrar que recentment s'han constituït en federació, cosa que els aporta més reconeixement davant les institucions públiques.

«La nena no té papers: ¿com va volar»  El Periodico Catala |  12/03/2014   Els pares de la menor alliberada a Bolívia neguen haver autoritzat el viatge de la filla. «La meva filla no té papers, ni passaport. No té res. Em pot explicar com la va treure del país aquell home ? Cap policia de l'aeroport es va adonar del que passava?»

El sobrepès i la poca activitat física es consoliden en el 28% dels nens  La Vanguardia CAT |  12/03/2014 El sobrepès i l'obesitat en els nens i nenes es consolida: el 28,4% dels menors de 12 anys estan en una de les dues caselles, segons l'informe que la fundació Thao elabora cada curs.

Un de cada cinc nins espanyols té sobrepès o obesitat  Diari Ara |  12/03/2014 L'excés de pes és un problema creixent entre els més petits. Es calcula que un de cada cinc nens d'entre 3 i 5 anys té sobrepès o obesitat. Si l'obesitat s'instaura tan aviat tendeix a persistir en la vida adulta.

El 60% dels nens no segueixen regularment la dieta mediterrània  Diari Ara |  12/03/2014   La lactància materna també prevé l'obesitat en el nadó i la Fundació Thao recorda que la introducció de l'alimentació complementària abans dels 4 mesos pot derivar en sobrepès. També recomana que s'eviti la sobrealimentació dels nadons. De fet, són els pares els responsables d'inculcar hàbits de vida saludables als nens des de ben petits.

Alerta per l'excés de pes dels nens  Diari Ara |  12/03/ L'excés de pes és un problema creixent entre els més petits. Es calcula que un de cada cinc nens d'entre 3 i 5 anys té sobrepès o obesitat. Si l'obesitat s'instaura tan aviat tendeix a persistir en la vida adulta.

Padres de alumnos catalanes piden acuerdos reales y efectivos contra la pobreza 

catalunyaPress.cat |  13/03/2014   La Federación de Padres y Madres de Alumnos de Catalunya (Fapac) ha pedido al Govern y los partidos que acuerden medidas "reales y efectivas" contra las desigualdades sociales, especialmente entre los menores catalanes, coincidiendo con el pleno sobre pobreza que se celebra este miércoles en el Parlament.

Improvisar amb la infància  El Punt Avui |  13/03/ Jaume Clupés President de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència El Parlament va celebrar ahir i clourà avui un ple monogràfic sobre la pobresa a Catalunya.

Ruiz atribueix el fracàs escolar a l'haixix i irrita els pedagogs  El Periodico Catala |  14/03/2014   Els experts titllen l'atribució de «simplista» i «mancada de rigor científic» «Si és tan senzill, què esperen per aturar-ho?» pregunta la fundació Bofill. Sense presentar cap recolzament científic, sense l'aval d'una recerca que demostri que existeix una verdadera relació causa-efecte.

Intervenció en infants i joves en risc social  xarxanet.org |  14/03/2014   El curs, reconegut pel Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya, analitza quina ha de ser la intervenció dels educadors i educadores en infants i joves en risc d'exclusió social i facilita eines i recursos per a l'acció concreta en aquest col·lectiu.

Detinguts a Barcelona tres traficants que utilitzaven dos pisos per vendre drogues a menors d'edat  gencat.cat |  14/03/2014   Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra de la comissaria de Sant Martí i de la Guàrdia Urbana de Barcelona de la Unitat Territorial de Sant Martí han desmantellat dos punts de venda de drogues que s'havien consolidat al districte de Sant Martí i des dels quals s'estava distribuint substàncies estupefaents, haixix i marihuana, majoritàriament a menors.

Els transtorns mentals infantils augmenten un 25% per la crisi  La Vanguardia |  14/03/2014  

Més d’un milió de nens presenten algun problema psiquiàtric (fa una década eren uns 800.000 infants i adolescents), mentre que 1,6 milions están en situación de risc. El libro Blanco de la psiquiatría del niño y el adolescente assenyala que, a Espanya, un de cada vuit menors de 18 anys té problemas psiquiàtrics ( la majoria lleus), principalment trastorns del desenvolupament neurològic, i dins d’aqust grup, la majoria és l’ansietat.