26 de maig de 2014

Recull de premsa sobre infància de la setmana del 17 al 24 de maig de 2014

Version:1.0 StartHTML:0000000168 EndHTML:0000030424 StartFragment:0000000497 EndFragment:0000030407
'Convivim esportivament' demostra que l'esport és una magnífica eina educativa'
Comunicacions Ajuntament | 19/05/2014 Durant el present curs, el projecte ha desenvolupat activitats esportives per a més de 1.800 nens, nenes i joves de tota la ciutat, en 30 Centres Educatius i en col·laboració amb prop de 20 entitats i serveis de barri.
El Centre Esportiu Municipal (CEM) Mar Bella ha acollit aquest diumenge la festa de cloenda de la temporada del ‘Convivim esportivament’, amb prop de 2.000 infants en diferents activitats esportives. La Festa Convivim Esportivament és l’acte de tancament de curs de la Mesura de govern aprovada el 19 de juny de 2012 que té per objectiu la cohesió social i l’enfortiment del teixit associatiu i de clubs mitjançant la promoció esportiva d’infants i joves.
La fam no fa vacances Comunicacions Ajuntament | 19/05/2014 Els bancs d’aliments de Catalunya posen en marxa una campanya perquè ningú no es quedi sense menjar aquest estiu, quan les donacions dels ciutadans baixen més. Enguany, El Tricicle participa en la iniciativa.

El Punt Avui | 18/05/2014 "No sé què puc fer " El portal Adolescents.cat per a joves es converteix en un consultori de primera magnitud: angoixes, depressions i sexe són les principals preocupacions dels adolescents. S'ha convertit en la ter-cera pàgina d'internet més visitada de tot Catalunya: en sis mesos, ha rebut quasi 5.000 consultes sobre psicologia, sexualitat i alimentació, el 80% de les quals les han fetes noies entre els 13 i els 18 anys, sobretot de 14 i 15 anys. "És una edat molt complicada, l'adolescència. No volen parlar amb els pares i, a vegades, els fa vergonya fer-ho amb els amics. Per això acudeixen a Adolescents.cat, perquè és anònim i és un portal jove amb què s'identifiquen". Totes les preguntes les responen una psicòloga, una sexòloga i una experta en alimentació llicenciades i autoritzades pel Departament de Benestar Social, que hi és al darrere. i ha molts casos de depressions i denúncies per assetjament escolar i, fins i tot, alguns joves esmenten el suïcidi. En aquests casos, hi ha un protocol d'actuació. Adolescents.cat té al mercat dos llibres que són superèxits des de fa dos anys i un programa diari als 40 principals.
Buit en salut mental Cristina Páez Barcelona El Periodico Catala | 18/05/2014 «Amb tendresa i carinyo em tractaven els professionals del centre de salut mental infantojuvenil i també els del Servei de Prevenció de les Toxicomanies de la Diputació de Barcelona”. Això ens deia una persona amb trastorn bipolar en una jornada sobre cronicitat. Hi ha un buit important entre els 18 anys, quan es dóna l'alta als pacients de la xarxa de salut mental infantojuvenil, i els 25 o 28 anys, quan les mateixes persones tornen a aparèixer a la xarxa de salut mental d'adults.
L'ACOLLIDA FAMILIAR: UNA NECESSITAT SOCIAL La Vanguardia en català | 19/05/2014 Ponent s de les jornades: Maria Jesús Larios Adjunta per la defensa dels drets dels nens i adolescents Síndic de Greuges de Catalunya i Gloria García Presidenta Associació Famílies d'Acollida de Barcelona (Afabar.org).
El Punt Avui Televisió dóna veu a les entitats que s'agrupen a Som Escola Un examen a la setmana El Punt Avui | 17/05/2014 Televisió dóna veu a les entitats que s'agrupen a Som Escola Cada dia un representant de les organitzacions explica el seu projecte i participa en el debat. El 14 de juny hi ha una gran mobilització per l'escola. U¡Un total de quaranta entitats cíviques, culturals i de tot l'àmbit educatiu es van organitzar fa mesos en el moviment Som Escola per refermar el seu suport a l'escola catalana i al model de cohesió social que representa, davant la llei Wert i les sentències judicials contràries. Som Escola va convocar una cercavila multitudinària en defensa de l'escola catalana i la immersió lingüística en català pel 14 de juny, al centre de Barcelona. L'entitat espera que hi hagi una gran resposta i que es transformi en un clam històric en defensa de la nostra escola i del nostre model educatiu sense imposicions.
Regidors del PP de Toledo abandonen el ple quan parlava la mare d'un nen amb càncer elsingulardigital.cat | 17/05/2014 Indignació per part de grups polítics i associacions en veure la reacció dels representants del grup popular Nerea Rodríguez Grups polítics i associacions s'han indignat i han criticat els regidors del PP a l'Ajuntament de Toledo per abandonar el ple aquesta setmana quan anava a prendre la paraula una representant dels pares de nens malalts de càncer de l'hospital.
Els adolescents, població prioritària El Periodico Catala | 19/05/2014 Durant els darrers 50 anys les societats industrialitzades han experimentat un dràstic canvi dels estils de vida, que han variat radicalment el patró de morbiditat mundial. L'adolescència és el període d'edat comprès entre els 10 i els 19 anys en què es produeix la transició -tant física i psicològica com social- de la infància al món adult, i per tant no sols no és aliena a aquests canvis sinó que és el sector poblacional que hi és més sensible. Per altra banda, l'adolescent està sotmès a una enorme pressió comercial de modes i hàbits, així com a la recent però potentíssima realitat de les xarxes socials. Malgrat que la majoria de joves la viuran amb salut, l'adolescència no pot, doncs, considerar-se un període de la vida intrínsecament lliure de malaltia, sinó que constitueix una etapa en la qual s'és especialment vulnerable a problemes de salut mental que es poden expressar en forma de trastorns relacionals i d'aprenentatge, angoixa i depressió, trastorns de la conducta alimentària i conductes de risc relacionades amb la sexualitat i l'ús d'alcohol i drogues. La població adolescent és un indicador del que serà la població adulta de demà, i per això els programes que tenen com a objectiu incidir-hi han de ser considerats com una de les millors inversions en futur.

Confessions adolescents El Periodico Catala | 19/05/2014 A Catalunya, el programa Salut i Escola, una iniciativa realitzada conjuntament pels departaments de Salut i d'Ensenyament coordinada des de l'Agència de Salut Pública (ASPC), pretén facilitar al màxim la detecció precoç d'aquests problemes i canalitzar correctament les necessitats dels alumnes. De les més de 13.000 consultes realitzades al llarg del curs 2012-2013 a les infermeres que visiten els instituts, les més freqüents han estat, per aquest ordre, sobre sexualitat, alimentació i salut mental. Els casos que ho requereixen es deriven als centres d'atenció primària, de salut sexual i reproductiva o de salut mental infantojuvenil, de forma que el programa s'ha convertit en una peça fonamental en la prevenció d'embarassos no desitjats, la detecció precoç de trastorns de la conducta alimentària i la prevenció d'intents d'autolesió.
L'European Youth Card Association premia el Carnet Jove per les beques d'inserció professional per a joves gencat.cat | 18/05/2014 El premi es va entregar ahir a la nit a la cloenda de la Conferència Europea d'EYCA que s'ha celebrat a Zagreb. EYCA és l'organisme que integra els carnets joves europeus.
Vall d'Hebron detecta en més del 20% d'escolars algun trastorn d'aprenentatge
La Vanguardia en català | 17/05/2014 Els resultats finals no seran fins al juny, però els provisionals, explicats al congrés sobre dèficit d'atenció i hiperactivitat que se celebra a Barcelona, demostren que més del 20% d'alumnes catalans tenen algun trastorn d'aprenentatge o psicopatològic que interfereix clarament en el seu desenvolupament escolar.
L'objectiu inicial va ser frenar les gestacions precoces El Periodico Catala | 19/05/2014 El decenni passat, els embarassos de nenes i adolescents de menys de 15 anys a Catalunya van experimentar un sobtat increment, i la situació va transcendir els àmbits sanitaris. El 2001 s'havien produït 44 gestacions de nenes de 10 a 14 anys i quatre anys després ja van ser 82. La inquietud social davant el fenomen va motivar el 2004 que les conselleries de Salut, que dirigia Marina Geli (PSC), i Ensenyament, que presidia Marta Cid (ERC), ideessin un programa que havia d'atendre les dificultats de les relacions interpersonals dels adolescents, assumpte situat entre la necessitat sanitària i la intervenció educativa. Així va sorgir el projecte Salut i Escola, sense precedent a la resta d'Espanya, que els primers anys va ser més testimonial que no pas efectiu. Unes quantes infermeres designades per l'Institut Català de la Salut (ICS), sempre adscrites a algun CAP -on segueixen treballant- van començar a passar un dia a la setmana per l'institut que les reclamava. I es va anar guanyant la confiança dels adolescents, als quals oferien escolta i assistència. Van irrompre les retallades i el departament de Salut va mantenir el programa, que no té pressupost propi. La intervenció del departament d'Ensenyament va quedar pendent, i així continua. La xifra d'embarassos d'adolescents ha seguit un rumb erràtic -67 el 2008, 99 el 2012.
però les infermeres d'institut en detecten un bon nombre, i dirigeixen les noies cap als centres de planificació familiar.
Les beques menjador no arriben a les famílies de la nova pobresa
La Vanguardia en català | 20/05/2014 En més d'una ocasió hem hagut de sortir a comprar esmorzar per a alumnes que se'ns desmaien a classe perquè no han menjat des del dia anterior". Qui parla és un professor d'història de l'institut Miquel Tarradell de Barcelona.
L'ONG Educo reclama a l'administració beques menjador a l'estiu
Ara | 20/05/2014 Els més de 500.000 escolars espanyols que reben beques menjador durant el curs es quedaran sense aquest ajut les vacances escolars vinents. La denúncia és de l’ONG Educo, que alerta en un informe sobre malnutrició que 200.000 infants no es poden permetre menjar carn o peix cada dos dies a causa de la crisi econòmica. Per cobrir aquest buit de beques menjador que, segons l'ONG, deixen les administracions durant l'estiu, l'entitat oferirà fins a 96.000 ajuts d'aquest tipus a nivell estatal entre el 23 de juny i el 12 de setembre
La Fundació Educo preveu donar a l'estiu 96.000 beques de menjador
El Periodico | 20/05/2014

Les beques menjador no arriben a les famílies de la nova pobresa
La Vanguardia en català | 20/05/2014
En més d'una ocasió hem hagut de sortir a comprar esmorzar per a alumnes que se'ns desmaien a classe perquè no han menjat des del dia anterior". Qui parla és un professor d'història de l'institut Miquel Tarradell de Barcelona.

Educo dará 96.000 becas de verano a niños malnutridos
El Mundo | 20/05/2014
Nova tapada entre una ONG i Rigau per les beques menjador
El Punt Avui | 20/05/2014

L'ONG Educo reclama a l'administració beques menjador a l'estiu
Ara | 20/05/2014 Els més de 500.000 escolars espanyols que reben beques menjador durant el curs es quedaran sense aquest ajut les vacances escolars vinents. La denúncia és de l'ONG Educo, que alerta en un informe sobre malnutrició que 200.000
La falta de places escolars de P-3 s'enquista a Sant Andreu El Periodico Catala | 21/05/2014 27 famílies no accedeixen als centres desitjats tot i l'alça d'alumnes per aula. Els veïns exigeixen la construcció d'una nova escola per solucionar el problema. L'octubre de l'any passat, quan tot just començava el curs 2013-2014, l'associació de veïns de Sant Andreu Sud ja advertia del que passaria i alçava la veu per intentar evitar-ho.
Laura Baena, fundadora del club de las malas madres: No hacemos croquetas, ni disfraces 20minutos.es | 21/05/2014 La entrevistada es Laura Baena.. Esta creativa publicitaria tiene 32 años y una hija de dos y medio. No le duelen prendas en reconocerse como "una mala madre". De hecho es la fundadora del club de las malas madres, una comunidad que aglutina ya a 250 mujeres de toda España, cuyos postulados defienden en un blog, y en sendes
Hi ha retallades que un país no es pot permetre El Punt Avui | 21/05/2014 Daniel Juan Membre de la junta directiva de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) "Hi ha retallades que un país no es pot permetre" · "Sempre defensarem un model en què la igualtat d'oportunitats quedi garantida per a la població més feble" · "L'educació implica tota la societat"
Las Claves La Razón | 21/05/2014 En 1982, sale a la luz la primera denuncia sobre niños robados en una clínica privada. En el reportaje gráfico se podía ver el cuerpo de un niño congelado que era enseñado a todas las madres a las que supuestamente les decían que sus hijos habían muerto.
Circumcidat a Lleida un nen d11 dies amb una fulla dafaitar
bondia.cat | 21/05/2014 Dimarts 20, Maig de 2014 07:14 El jutjat penal número 1 de Lleida ha condemnat a 4 mesos de presó per un delicte de lesions per imprudència greu el pare i la mare d’un nadó d11 dies que van permetre que un tercer circumcidés el seu fill, que va estar a punt de morir dessagnat.

Èxit d'un pla preventiu contra l'obesitat infantil
elpunt.cat | 22/05/2014 Un programa escolar per a la prevenció de l'obesitat infantil de l'Agència de Salut Pública de Barcelona ha aconseguit que un de cada tres nens en risc de desenvolupar aquesta malaltia l'hagi evitat.
El 25 % dels nens atesos per mals tractes no tornen a casa
El Periodico | 22/05/2014 Les urgències de 13 hospitals van detectar agressions en 471 criatures el 2012. La unitat d’abús sexual de Sant Joan de Déu tracta 200 menors cada any.

Un de cada quatre infants maltractats no torna a casa
El Punt Avui | 22/05/2014 Es tracta d’un aproximació al problema del maltractament ja que els professionals tenen dificultats per diagnosticar-los perquè es ppoden confondre amb lesions, traumatismes i cremades fortuïtes. En un any els 13 hospitals que han participat en l’estudi han atès a urgències a 516.092 infants, dels quals 471 havien estat víctimes de possibles maltractaments. El 37% amb sospita de ser víctimes de maltractaments físics, un 20% conducta negligent i un 4,5 % d’un potencial maltractament emocional. Pel que fa al grau de gravetat de les lesions, 30% es consideren lleus, el 51% moderades i el 19% greus. Més de la meitat eran infants menors de 6 anys.


Alerta pel maltractament infantil
La Vanguardia | 22/05/2014 Un estudi coordinat pel l’hospital de Sant Joan de Déu quantifica en 471 els nens que en l’any 2012 han estat atesos amb símptomes de maltractament a 13 hospitals espanyols. Resulta prou il·lustratiu per recordar al conjunt de la societat que el maltractament infantil és una realitat greu més freqüent al nostre país del que sembla. Un de cada quatre nens atesos no va tornar a casa seva, bé perquè va morir per la gravetat de l’agressió, bé perquè va quedar ingressat per seguir el tractament de les lesions o bé perquè va ser traslladat a un centre d’acollida. Són importants les accions de prevenció social i de detecció del problema per actuar ràpidament ja que en aquest cas les víctimes no tenen capacitat de denúncia, sobretot a les edats més primerenques. Hi ha indicis que amb la crisi econòmica han augmentat els casos de maltractament infantil, derivats de la tensió emocional que pateixen els grans a causa de l’atur i els deutes creixents.

Nens maltractats ja no tornen a casa
20 Minuts | 22/05/2014 Un de cada quatre nen atesos d’urgència als hospitals espanyols per maltractament no trona al domicili familiar. Això és així perquè o bé són traslladats a un centre d’acollida, o queden ingressats o bé moren com a conseqüència de l’agressió, segons un estudi de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Els pediatres detecten un maltractament repartit: físic a nens i sexual a nenes La Vanguardia | 22/05/2014 El 19% dels 471 casos detectats als hospitals en un any són lesions greus. Un de cada quatre menors atesos per maltractament ingressa a l’hospital o en un centre d’acollida.
Quino, el pare de Mafalda, premi Príncep d'Astúries
Ara | 22/05/2014 Quino, el creador de Mafalda, ha rebut molts guardons al llarg de la seva trajectòria, i ahir es va convertir en el primer dibuixant que rep el premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats.
Premio al idealismo infantil. 20 minutos 22/05/2014 El humorista gráfico Quino se alzó ayer como ganador del Premio Principe de Asturias de Comunicación y Humanidades 2014 gracias a Mafalda, su mítico personaje.
Alumnes sense plaça
El Periodico Catala | 23/05/2014 Moltes famílies de Sant Andreu ens hem trobat immerses, sense voler-ho, en una lluita pels drets fonamentals dels nostres fills. Després d'un llarg i pesat procés de preinscripció, tal com sospitàvem, no hem obtingut cap de les places sol·licitades per als nostres fills a P3.
Quan un nen és diagnosticat amb càncer, tota la família en pateix les conseqüències. 20 Minutos | 23/05/2014 : Quan un nen és diagnosticat amb càncer, tota la família en pateix les conseqüències. A La casa dels Xuklis poden estar a prop i lluitar plegats contra la malaltia.