29 de setembre de 2014

Recull de notícies sobre infància de la setmana del 20 al 26 de setembre de 2014


La Fundación Bit celebrará una jornada sobre menores y móviles entre el 6 y 13 de octubre 
20minutos.es |  20/09/2014 La Fundación Bit celebrará una jornada sobre menores y dispositivos móviles dirigida a padres y docentes entre los días 6 y 13 de octubre con el objetivo de "eliminar los miedos y temores que las nuevas tecnologías suponen entre los menores", ha declarado el director de la Fundación, Miquel Bernat.

COMPROMÍS AMB LA INFÀNCIA  La Vanguardia en català |  20/09/2014  
A la Fundació Agbar estem compromesos amb totes les persones, però molt especialment amb la millora de la qualitat de vida dels infants i en l'aposta pel seu futur. Per això sumem el nostre esforç a projectes com els cors infantils de Ciutat Vella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, el programa de beques menjador de la Creu Roja de Catalunya, l'associació de familiars de nens amb càncer (AFANOC) o diferents projectes d'UNICEF.

L'educació ajudarà els meus fills a superar les dificultats  Ara |  23/09/2014  Mohamed El Amri té cinc fills -tres nenes i dos nens, el més petit un nadó de 8 mesos- i fa tres anys que no treballa. La seva família és una de les que es beneficia del programa CaixaProinfància, dirigit a cases amb nens menors de 16 anys en risc d'exclusió social, que aquest any té una dotació de 13 milions i arriba a 18.000 infants barcelonins. El programa facilita reforç educatiu a 10.190 alumnes. I en l'estrena del curs s'han entregat kits bàsics de material escolar a 14.000 nens, amb l'ajuda d'un centenar d'entitats socials.
Infància

Bienestar retrasa el pago de 17 millones a entidades de infancia y discapacidad 
El País |  23/09/2014 Los centros recibiran al  menos el 50% de la nómina de septiembre.

Abocats a fer els infants més feliços  El Punt Avui |  23/09/2014  Social La Caixa potencia les accions de reforç formatiu per trencar la pobresa hereditària. Precisament la funció dels centres Cibercaixa és fer una atenció integral als infants en situació de vulnerabilitat. Més de 18.000 nens de Barcelona i l'àrea metropolitana es beneficiaran d'aquest suport en el marc de CaixaProinfància, que inclou des de reforç escolar fins a suport psicomotor i atenció logopèdica, passant per una ajuda econòmica per comprar l'equipament per començar el curs. Aquest any també reben un lot bàsic de material escolar.

Injusticia insoportable: A igualdad de competencia los alumnos españoles 'pobres' repiten más curso que los ricos 20minutos.es |  24/09/2014   OCDE: http://t.co/Krh5ccoGBv
Un alumno de familia “pobre” tiene más probabilidad de repetir que otro rico, aun con la misma competencia. Un breve informe recién publicado por la OCDE (y del que se ha hecho eco en su Twitter Ismael Sanz, director del Instituto Nacional de Evaluación Educativa-INEE  (@sanz_ismael) muestra hasta que punto la desigualdad socioeconómica afecta de distintas maneras a la igualdad de oportunidades. No es solo que los alumnos de familias ricas españoles tengan más facilidad para alcanzar ciertas competencias educativas (lógico), sino que a igualdad de competencias lo siguen teniendo fácil, mucho más fácil.
Esta situación se vive en otros países europeos, pero solo Grecia presenta una diferencia tan marcada en el seno de la UE. Este estudio muestra que España es el séptimo país de la OCDE (de un total de 61) en el que es más probable que un alumno "en desventaja" acabe repitiendo. De hecho,  un alumno pobre tiene tres veces más posibilidades de repetir, frente a un alumno rico, ambos en igualdad de competencias educativas.
En este contexto no es de extrañar que el 53% de los alumnos "en desventaja" españoles hayan repetido al menos un curso. Más de la mitad pierden el ritmo, un coste que el país no se puede permitir. La cifra tampoco es que sea para tirar cohetes en el conjunto del alumnado (repiten el 32,9%, frente al 12,4% de la media OCDE), pero es notablemente más baja que para el subconjunto de los alumnos con más dificultades sociales y económicas.
Corregir esta desigualdad estructural debería ser una de las principales prioridades de cualquier Gobierno, sea del signo político que sea. Y es que más allá de lo que digan las leyes y los reglamentos, la igualdad de oportunidades ha de ser un pilar de cualquier democracia que se precie.
Infància

Més de 24.000 euros en ajuts per a material escolar  elpunt.cat |  26/09/2014 La Creu Roja distribuirà un total de 24.300 euros en ajudes entre prop de 250 escolars de les comarques gironines que estan en situació de risc d'exclusió social. Concretament, aquestes ajudes es destinaran a la compra de llibres i material escolar, una despesa que, en molts casos, no poden assumir les famílies en una situació de dificultat.

La inestabilidad familiar afecta a la salud infantil en las zonas menos desarrolladas 
20 Minutos |  26/09/2014 Según un informe de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). El divorcio o la disolución de una relación y el inicio de una nueva entre los progenitores afecta a la salud infantil.

Sant Martí, programa para niños con discapacidad  20 Minutos |  26/09/2014   Los sábados, de 10 a 13 h, Sant Martí ofrece un programa de actividades para niños con discapacidad para que sus familias puedan disponer de tiempo libre.

El triatleta Joan Lara completa la Ultraman de Gal.les recaptant fons per lluitar contra el càncer infantil  xarxanet.org |  25/09/2014  Joan Lara, triatleta de 34 anys nascut a Igualada (Barcelona), ha completat una de les proves de resistència més exigents del món, la Ultraman de UK que es va disputar els passats 6, 7 i 8 de setembre a Gal.les. La campanya de crowdfunding de Joan Lara que porta per nom “Rendirse no es una opción” ha recaptat 3.000€ que es destinaran íntegrament a AFANOC, Associació de Nens amb Càncer.

Ana Mato podría liderar la reforma de la ley del aborto  La Razón |  26/09/2014  MADRID- consentimiento paterno a menores será necesario.  El Gobierno «nunca renunciará a modificar» la actual ley del aborto. Así de tajante se mostró Ana Mato, ministra de Sanidad, que también aseguró que buscan «inmediatamente» corregir «el tema de las menores para que puedan estar acompañadas de sus padres en ese momento tan delicado», haciendo mención a la concesión que recoge la «ley Aído» y que permite a las menores de entre 16 y 18 años abortar sin consentimiento paterno.

Mato utilizará un plan de infancia para el cambio urgente del aborto  El País |  26/09/2014 El Ministerio de Sanidad, que dirige Ana Mato, tiene ya prácticamente lista la fórmula para cumplir la orden del presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, de modificar la ley del aborto del PSOE solo en un punto concreto.

Frenar una pubertad de pesadilla  El País |  26/09/2014   Maisie estaba bañando a su hijo de cuatro años cuando este le dijo por primera vez que era una niña y quería comportarse como tal. El psicólogo recomendó a sus padres que no se preocuparan y que dejaran que jugara y se vistiera como quisiese.

Un tratamiento cada vez más usado  El País |  26/09/2014   España no es el único lugar en el que se regula y permite a los adolescentes transexuales acceder a inhibidores hormonales durante su adolescencia. Médicos de Alemania, Reino Unido o EE UU explican cómo es el protocolo en sus países.

Als pares i mares  elpunt.cat |  25/09/2014 Ja s'han posat en marxa algunes competicions esportives professionals i, de mica en mica, també s'incorporen els campionats de l'esport formatiu en les diverses modalitats que els nens practiquen. Aquesta pràctica esportiva sovint es fa o bé per recomanació familiar o bé per iniciativa del nen o pel fet de compartir una activitat esportiva amb algun amic que ja la fa. Segur que tot plegat, sigui com sigui l'accés del nen a l'esport, la influència familiar el pot motivar fins a cert punt. El pot ajudar o perjudicar. Si es passa de la motivació a la pressió, probablement s'haurà generat un problema que afectarà tot l'entorn del nen. Si l'interès és més familiar que individual o el nen ho fa bé, es veu que té certes habilitats i es veu dotat per a la pràctica esportiva, el pare o la mare ho poden interpretar com l'èxit que ells mai no van assolir. En aquesta situació, el nen es pot sentir vulnerable i poc motivat per acceptar una pressió que ni vol ni li cal.