19 de setembre de 2014

Recull de premsa sobre infància de la setmana del 15 al 21 de setembre de 2014


Noves beques per als esports extraescolars a Barcelona  social.cat |  13/09/2014  És la família qui ha de presentar la sol·licitud a qualsevol oficina d'atenció ciutadana municipal a partir d'aquest dimecres 10 de setembre. Un dels requisits és que l'activitat es realitzi en una de les entitats que han estat homologades pel consistori i que, per tant, ofereixen garanties.

Nou curs, horaris vells  El Punt Avui |  15/09/2014  TAL DIA FAR UN ANYTAL DIA FARÀ UN ANY Nou curs, horaris vells.  Prop d'un milió d'alumnes tornen avui a les aules. Han passat 84 dies des que van començar les vacances i ja és l'hora de tornar al que, per al comú de les famílies, és la normalitat.

Uns 4.000 infants becats per Benestar Social en diverses activitats d'estiu. Reforç dels serveis socials bàsics  El Punt Avui |  14/09/2014  Les xifres Uns 4.000 infants becats per Benestar Social en diverses activitats d'estiu. En el marc de la lluita contra la pobresa infantil s'han reforçat els ajuts a tallers, casals i colònies 61 centres oberts han funcionat en l'època estival . Afavorir un estiu en igualtat d'oportunitats als infants en un moment en què moltes famílies tenen problemes

Bienestar ha atendido a 4.000 niños este verano con becas-comedor  El País |  15/09/2014  

Alerta en 340 escoles  La Vanguardia en català |  15/09/2014  
L'Èric estrenarà avui les llibretes i bolígrafs que comprava dimecres passat amb la seva mare, l'Antònia, en una papereria de Badia del Vallès. "Tinc ganes que torni a l'escola, ho necessita, però també és força dur pels diners", reconeixia aquesta dona, soltera i a l'atur des de fa més de tres anys.

Aniversari festiu i molt dirigit als nens  El 9 Nou |  15/09/2014   "Hem volgut fer una celebració molt festiva, dirigida als infants, però al mateix temps que serveixi per crear consciència entre ells sobre la situació que viuen moltes famílies". Ho explicava Elena Puente durant la festa del tercer aniversari.

Iniciatives perquè tothom vagi ben equipat a l'escola  elpunt.cat |  15/09/2014
Els últims anys, molts infants poden anar ben equipats el primer d'escola gràcies a les diverses iniciatives solidàries que s'encarreguen que no els falti el material escolar, ni els llibres, ni un bon calçat.

Iniciatives perquè tothom vagi ben equipat a l'escola. L'Associació La Nau rep les donacions de Correus  El Punt Avui |  15/09/2014   Iniciatives perquè tothom vagi ben equipat a l'escola L'Obra Social La Caixa, Creu Roja i Carrefour repeteixen campanyes per facilitar material a escolars sense recursos.  Els últims anys, molts infants poden anar ben equipats el primer d'escola gràcies a les diverses iniciatives solidàries que s'encarreguen que no els falti el material escolar.

El nou curs escolar, a examen  Ara |  15/09/2014 trentena d'escoles catalanes, que ha fet una crida perquè famílies i docents es concentrin avui davant les escoles per rebutjar tant la Lomce com "les retallades imposades pel departament d'Ensenyament".

Els alumnes necessiten que creguin en ells  La Vanguardia en català |  14/09/2014  Resulta difícil trobar un moment en què Sandra Gallardo, directora de l'escola El Prat I, estigui quieta. Divendres era un no parar en aquest centre públic del Prat de Llobregat, el primer de Catalunya que Ensenyament ha refundat.

Augment de les beques de menjador  El Periodico Catala |  14/09/2014 33 Les escoles catalanes tindran aquest curs uns 9.500 alumnes en situació d'extrema pobresa, menors -gairebé tots d'entre 3 i 12 anys- que es troben en situació molt vulnerable i que necessiten una beca de menjador completa per assegurar-se una correcta alimentació, almenys una vegada al dia.

Les cares de la not...  El Punt Avui |  14/09/2014   Les cares de la notícia Tot i que segur que encara cal fer un esforç més gran, el Departament de Benestar Social i Família ha reforçat a l'estiu els ajuts perquè infants en risc d'exclusió hagin pogut participar en tallers, casals i colònies.

Gairebé 4.000 infants i joves han estat becats per Benestar Social i Família per participar en activitats d'estiu impulsades per la pròpia conselleria  gencat.cat |  14/09/2014  Un total de 3.979 infants i joves en situació de vulnerabilitat han estat becats aquest estiu en algunes de les activitats d'estiu impulsades pel Departament de Benestar Social i Família.

El mal de panxa de cada inici de curs  Ara |  13/09/2014  SUPERADA LA DIADA amb èxit, moltes famílies que havien suat junts la samarreta groga o vermella tornaven a casa amb dos objectius clars: veure les imatges de la V i trobar el quadern d'estiu perquè el nen l'acabés abans de dilluns.

Sí que es pot; en educació, també  La Vanguardia en català |  14/09/2014
El que passa és que abans l'educació no era universal, ara sí. Abans l'etapa obligatòria acabava als 14 anys, ara als 16. Per tant, en les últimes dues dècades una major part de població ha tingut accés a l'educació durant més temps.

Nova llei de la FP i el reciclatge professional  El Periodico Catala |  14/09/2014
La crisi i les seves altíssimes taxes d'atur juvenil i una important ampliació de l'oferta de places han portat aquest any 126.000 estudiants, 4.000 més que l'any passat, a matricular-se en cicles de formació professional (FP) a Catalunya.

ICV-EUiA vol que Barcelona gestioni els fons europeus per combatre l'atur juvenil 
catalunyaPress.cat |  13/09/2014  ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona reclamarà al govern municipal de Xavier Trias que negociï amb la Generalitat el traspàs d'una part dels fons europeus de garantia juvenil per combatre l'atur dels joves.

El Pla europeu de Garantia Juvenil que beneficiarà prop de 300.000 joves 
social.cat |  12/09/2014Amb la suma de fons propis i dels provinents d'Europa, el Govern hi destina 240 milions d'euros fins el 2020 i d'aquesta manera complirà amb el mandat europeu d'oferir feina, practiques o formació als joves compresos en aquesta franja d'edat.

El misterio de la enfermedad que afecta a 400 niñas en Colombia  20minutos.es |  14/09/2014  Una misteriosa enfermedad que afecta a unas 400 niñas de un municipio del norte de Colombia y que en principio fue atribuida a una vacuna, tiene perplejas a las autoridades después de que la última prueba médica no haya resultado concluyente.

22.000 euros per a un pla de suport a nens amb càncer  elpunt.cat |  13/09/2014 L'AECC-Catalunya contra el Càncer ha lliurat a l'hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues un xec per valor de 22.000 euros que ajudarà a finançar programes de suport a nens amb càncer.
Infància

Barcelona se compromete a que no haya barracones escolares en 2016  La Vanguardia |  16/09/2014 Ayer  iniciaron el curso escolar  los 931 centros educativos de la ciudad 232.758 alumnos de enseñanzas de régimen general. El concejal de Educación, Gerard Ardanuy, se ha comprometido a que en el año 2016 no haya ningún aula escolar de infantil y primaria en un módulo prefabricado. Más de 16.000 alumnos empiezan el curso con beca comedor y hasta el 19 de septiembre las familias pueden solicitarla. La cuantía de la ayuda extraordinaria ha pasado de 5 a 6 euros al día, garantizando casi la cobertura total del coste del servicio de comedor en los casos de necesidad extrema gracias a la aportación extraordinaria del ayuntamiento de Barcelona de 10 millones de euros.

Escoles sota pressió  La Vanguardia en català |  16/09/2014 Maite Gutiérrez Si s'escolta el discurs del president Mas es veu tot d'una altra manera. A Catalunya cada vegada hi ha menys fracàs escolar, el nivell acadèmic dels alumnes millora, la desigualtat social pràcticament no existeix i els estudiants que ho necessiten reben classes de reforç.

Bienestar ha atendido a 4.000 niños este verano con becas-comedor  El País |  15/09/2014. 60 centros han abierto para alimentar a 1750 pequeños en estado de riesgo. La Generalitat ha aumentado en 2,2 millones las ayudas para alimentación.

Més alumnes amb necessitats, més beques menjador  Ara |  17/09/2014 Fins a 69.500 alumnes rebran algun tipus d'ajut econòmic perquè es puguin quedar a dinar a l'escola durant aquest curs. Representa un 3,1% més que l'any passat. A l'hora de concedir aquestes beques, els consells comarcals -que són els que les gestionen, tot i que estiguin finançades per Ensenyament- han utilitzat per primer cop els mateixos criteris a tot i que estiguin finançades per Ensenyament- han utilitzat per primer cop els mateixos criteris a tot Catalunya. Són barems basats en la situació econòmica i social de les famílies. L'altra novetat és que des del primer dia de classe les famílies ja saben si els seus fills compten o no amb la beca menjador. Així s'evitarà que les famílies hagin de fer front ben entrat el curs a un deute que no poden assumir, com passava anteriorment, quan la resolució no era pública fins al gener o al febrer. Aquest curs Ensenyament destinarà 42,8 milions d'euros per finançar aquests ajuts: són 2,6 milions més que el 2013-14.

L'esforç de la conselleria no amaga ineficiències  Ara |  17/09/2014   El Govern destinarà una partida de 42,8 milions d'euros a pagar beques menjador durant el curs 2014-15, fins a 2,6 milions més que en l'últim exercici escolar. La conselleria concedirà 9.500 beques que cobriran el 100% del cost del menú, que ascendeix a 6,20 euros per àpat. Són 2.852 beques més que el curs passat.

Si no tenen ajuda, potser no es quedaran  Ara |  17/09/2014  E l curs passat i l'anterior havien començat molt males beques menjador es van decidir a l'octubre i les famílies no sabien si els seus fills es podrien quedar a dinar o no.

És normal que els nens plorin els primers dies  ara.cat |  18/09/2014   Avui faig de periodista i de protagonista del reportatge. Com a pare, aquesta setmana m’ha tocat fer l’adaptació del meu fill petit, el Jan, a l’escola bressol, i m’han demanat que expliqui l’experiència. Trencar el fil invisible que t’ha unit als fills des del dia que van néixer per deixar-los en mans d’uns desconeguts que saps que no el tractaran amb la mateixa atenció que tu -més que res perquè són dues mestres per a 20 marrecs-és una sensació difícil d’explicar.

El cost creixent de les escoles bressol  Ara |  19/09/2014   Els infants de la mateixa condició socioeconòmica que han anat a l'escola bressol un mínim d'un any obtenen més bona nota en les proves PISA que els que no hi han anat mai.

Més beques menjador a l'ESO  La Vanguardia en català 19/09/2014   La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (Fapac) va exigir ahir a Ensenyament que garanteixi beques menjador als alumnes d'ESO. La majoria d'instituts acaben les classes al migdia i no ofereixen servei de menjador, amb la qual cosa alumnes que a la primària han necessitat aquesta ajuda es queden sense res quan arriben a secundària.

La Fapac insta a estendre arreu el rebuig a la Lomqe  El Punt Avui |  19/09/2014   Envia instruccions a les AMPA perquè aprovin mocions contra la llei Wert als centres. Denuncia que un 75% dels nens pobres no tenen beca menjador.  La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) va fer ahir una crida a estendre arreu el rebuig a la Lomqe 

La Fapac insta a estendre arreu el rebuig a la Lomqe  elpunt.cat |  19/09/2014  
La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) va fer ahir una crida a estendre les declaracions de rebuig a la llei Wert a totes les escoles i els municipis del país i va posar un termini: el primer Consell Escolar, que s'ha de fer durant el primer trimestre de curs.

La Fapac diu que només un de cada quatre alumnes amb necessitats tindrà beca menjador aquest curs  ara.cat |  18/09/2014   350x232 Les beques menjador asseguren que infants de famílies amb problemes econòmics facin un àpat equilibrat al dia. La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) ha denunciat que les 69.500 beques menjador que oferirà Ensenyament aquest curs són insuficients.