skip to Main Content

Dret a la comprensió i l’afecte

Els nens i les nenes hem d’estar amb la família i amb les persones que ens estimen per tal que ens cuidin i puguem desenvolupar-nos.

L’afecte i la comprensió són claus en els primers anys de vida, aquells en què t’has de fer un lloc al món i és un deure dels adults acompanyar als infants i fer-los sentir en tot moment que serem allà quan vulguin i pel que vulguin.

Segons Carme Thió, “l’afecte és la base del desenvolupament de totes les capacitats de la persona i és el factor que afavorirà el procés d’aprenentatge, d’adquisició d’actituds positives, d’interiorització de normes i valors, de desenvolupament del llenguatge i l’autonomia de l’infant”.

Jorge Barudy afirma que “allò que una mare o pare sent, pensa i fa pels seus fills i filles, i la forma en què ho comunica, tindrà un impacte significatiu en la manera en què una nena o un nen es concep a sí mateix. Aquests missatges estan en estreta relació amb allò que l’infant sentirà respecte a sí mateix”.

L’Espai Maternoinfantil de l’associació Intress s’apropa a l’infant des del respecte a ell mateix i des de la voluntat de l’adult a comprendre’l. Tots els nens i nenes tenen dret a sentir-se atesos i estimats, escoltats i valorats pels adults referents i per la societat que els acull. En les accions quotidianes, en els grans moments de la seva vida, en les èpoques difícils o en qualsevol circumstància, la família i la societat ha d’escoltar el que ens diuen i estar disposats a sentir-nos-hi interpel·lats, tal i com ho fem des de l’Espai Maternoinfantil quan trien un joc i no un altre, quan ploren desesperadament, quan proven d’explicar-nos quelcom que no entenem o quan reclamen amb una mirada curiosa l’abraçada de la mare.

Back To Top