skip to Main Content

Dret de participació

En moltes societats, als nens, nenes i adolescents se’ls veu però no se’ls escolta. En aquest sentit, la Convenció sobre els Drets dels Infants introdueix un gran canvi, ja que estableix que els menors de 18 anys són ciutadans de ple dret i han de participar en les decisions que els afecten. El dret dels infants a ser escoltats obliga a generar nous espais i enfortir els canals d’expressió existents per garantir que es tenen en compte les opinions dels infants tant a la família i l’escola, com en la vida comunitària.

El projecte Barri Espai de Convivència: Accions pel  foment de la convivència en l’àmbit de barri, desenvolupat per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), pretén facilitar un diagnòstic participat de la realitat del barri a entitats, agents del territori i, sobretot, nens, nenes i joves, així com dinamitzar un espai de treball comú. El projecte treballa per la convivència i la diversitat, i fomenta la participació pública de les persones que no solen tenir veu a la presa de decisions polítiques per tal d’incentivar accions de caire comunitari.

El Pregó dels Infants a les Festes de Santa Eulàlia és un programa educatiu de participació democràtica del Departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament de Barcelona. Converteix als infants de Barcelona, en protagonistes, difonent i visibilitzant propostes dels infants al consistori i a la ciutadania.. S’adreça a l’alumnat de 3r, 4t i 5è d’educació primària. La inscripció es fa a través del Programa d’Activitats Escolars (PAE).

L’Audiència Pública als Nois i Noies de Barcelona promou un procés participatiu, a través del qual els infants i adolescents de la ciutat (alumnat de 6è de primària, secundària i educació especial) fan propostes a l’Ajuntament de la ciutat. D’aquesta manera, es garanteix el seu dret a la ciutadania, i es reconeix i potencia la participació dels infants a la ciutat. Després d’un procés col·lectiu de reflexió, els joves presenten les seves conclusions en una audiència pública presidida per l’alcaldessa.

L’Ajuntament de Barcelona ha creat un grup de reflexió interadministracions per avançar sobre la participació dels infants a partir de conèixer i les experiències que es duen a terme, compartint les seves fortaleses i febleses, analitzant noves experiències i donant suport per promoure noves iniciatives de participació i infants, elaborant el document marc “Impulsem la participació dels infants en els serveis i projectes municipals“.

L’ajuntament també dona suport també a projectes de participació d’infants d’entitats.

Back To Top