skip to Main Content

Presentem el Manifest per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència

El suïcidi entre les persones adolescents i joves de 15 a 35 anys, és ja la primera causa de mort en aquesta franja d’edat a Catalunya i, segons l’OMS, el major problema de salut pública d’Europa.

A Barcelona, la ideació suïcida i les temptatives de suïcidi en l’adolescència han augmentat en els darrers quatre anys, especialment a partir de la pandèmia per la covid-19. Així, mentre que a la ciutat de Barcelona l’any 2019 hi va haver 89 noies i 22 nois menors de 18 anys atesos en el programa Codi Risc Suïcidi, l’any 2021 van ser 274 i 64 respectivament, és a dir, gairebé el triple de noies i prop del doble de nois. Afortunadament, després del pic de l’any 2021, l’any 2022 les xifres han estat inferiors, amb 258 nois i 53 noies atesos al programa. Tot i l’increment molt important de les ideacions suïcides, és imprescindible subratllar que les temptatives i les morts per suïcidi són moltes menys i, en el cas de l’adolescència, sostingudes en el temps: al 2021, 8 infants i adolescents (6-17 anys) han estat víctimes de temptativa de suïcidi a Barcelona, mentre que entre els i les adolescents de 10 a 19 anys de Barcelona els anys 2020 i 2021 es van produir 3 morts per suïcidi, cada any.

Davant la intensificació de les ideacions i davant l’increment de casos atesos al programa, és important obrir la reflexió i maximitzar les possibilitats de prevenció. És per això que la Xarxa dels Drets de la Infància ha elaborat el  Manifest de la Xarxa dels Drets de la Infància per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència.

La presentació d’aquest document i de la Guia per l’abordatge del suïcidi en l’àmbit educatiu, amb un detallat banc de recursos, s’ha fet el 13 de setembre de 2023 a la seu de Creu Roja (carrer Joan d’Àustria, 118-120, Barcelona).

 

Les intervencions es van fer seguint aquestes presentacions que podeu consultar i descarregar:

La prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència. Taula de Salut Mental. (Lídia Ametler. Departament de Salut Mental)

Intervencions des de la Xarxa Púbica de Salut Mental. (Santiago Batlle Vila. Hospital del Mar)

Mala salut mental en la infància i l’adolescència. (Laia Pineda)

Presentació Resum del Manifest

Podeu ampliar la informació en els següents enllaços de l’entiat PDA Bullying, membre de la XDI:

Post del Manifest

Post de la Guia

 

 

Us podeu  descarregar el manifest i  el mostrar el vostre compromís a través de l’adhesió mitjançant els següents enllaços.

Moltes gràcies !

 

Back To Top