Dret a la igualtat
Els nens i nenes d’arreu del món tenim costums, jocs i menjars diferents; tot i així, tenim els mateixos drets i ningú no ens ha de discriminar per l’origen, el sexe, la llengua, les discapacitats o per la situació econòmica i les creences de la família.
“Mira el que he trobat: d’acord amb el que posa aquí, encara que jo sigui una nena de Bombai i tu un nen de Barcelona, hauríem de ser iguals”, així comença una de les animacions amb què Sonrisas de Bombay, en els seus materials de sensibilització i educació per al desenvolupament, pretén fer arribar als nens i nenes de les escoles de Catalunya el concepte d’igualtat. Una igualtat basada en l’accés indiscriminat dels nens i nenes als seus propis drets, més enllà de qüestions com el sexe, l’origen, la llengua, la situació social i econòmica o familiar. Es tracta, en definitiva, d’una igualtat d’oportunitats, social i davant la llei, exigible sense tenir en compte una altra consideració que el fet mateix de ser nen o nena.
“Moltes persones són discriminades per coses que no haurien de ser, per exemple, a l’Índia, com en altres països, hi ha menys nenes que nens en els col·legis”, assenyala també l’animació. La igualtat per la qual s’ha de lluitar, més enllà de proclames i declaracions, és una realitat que es construeix dia a dia. No es tracta d’una cosa atorgada, si no que implica determinació i lluita. Depèn de nosaltres que no siguin més que paraules.